Моделювання та дослідження температурного поля в межовому шарі живої тканини: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2017, 26:90-99 - Khapko, Bogdan (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Розглянуто задачу про визначення температурного поля в межовому шарі живої тканини, яке зумовлене різницею температур зовнішнього середовища та в глибині тіла, а також метаболічною генерацією тепла і джерелами тепла за залежного від координати коефіцієнта перфузії крові. Задачу теплопровідності, у якій коефіцієнт перфузії крові записано із використанням функції Гевісайда, методом варіації сталої, зведено, до інтегрального рівняння Фредгольма другого роду. Для відшукання температури в тілі побудовано числову схему розв’язання інтегрального рівняння з використанням методу квадратурних формул Сімпсона. Наведено числовий аналіз розподілу температури в межовому шарі живої тканини при заданні різних граничних умов на його поверхнях. Проаналізовано розподіл температури у глибину тіла в залежності від метаболічної генерації тепла та джерела тепла, коефіцієнт перфузії крові якого залежить від координати.