Метод імітації відпалу для задачі рівноважного розміщення: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:152-158 - Kozin, Igor; Maksyshko, Natalia; Tereshko, Yaroslav (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі пропонується модифікація алгоритму імітації відпалу стосовно задач, які мають фрагментарну структуру. Розглянуто алгоритм імітації відпалу для задачі комівояжера і показано його придатність до задачі оптимізації на множині перестановок. Доведено, що задача рівноважного розміщення точкових об’єктів на площині має фрагментарну структуру і, отже, зводиться до задачі оптимізації на множині перестановок. Наведено результати чисельних експериментів для різних видів алгоритмів пошуку оптимального розв’язку задачі рівноважного розміщення.