Дослідження доцільності застосування AVX512 для реалізації сучасних алгоритмів цифрового підпису: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:141-145 - Kachko, Olena; Kandiy, Serhiy (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Наразі триває третій етап конкурсу NIST PQC, метою якого є створення нових пост квантових стандартів з криптографії. Переважна більшість фіналістів є представниками криптографії на алгебраїчних решітках. Серед електронних підписів це схеми CRYSTALSDilithium. В межах цієї праці досліджується доцільність застосування AVX512 для оптимізації програмних реалізацій фіналістів NIST PQC серед електронних підписів на алгебраїчних решітках. Оскільки найдорожчою операцією у таких схемах є множення поліномів, то основна увага приділена оптимізації цієї операції. Зокрема, в роботі наведений метод реалізації теоретико-числового перетворення з використанням AVX512 для схем електронного підпису CRYSTALS-Dilithium. Показано збільшення швидкодії, порівняно з еталонними оптимізованими авторськими реалізаціями.