Аналіз складності та можливості реалізації квантової атаки стосовно постквантового алгоритму електронного підпису Rainbow: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:136-140 - Kaptol, Yevheniy (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі визначаються та аналізуються атаки, спрямовані на здійснення криптоаналізу постквантового алгоритму електронного підпису Rainbow. Нині, у зв’язку з успіхами в розробці квантових комп’ютерів, існує потреба в представленні нових стандартів електронних підписів, що були б стійкими до квантового та класичного криптоаналізу. З метою вирішення проблеми відсутності таких електронних підписів NIST США проводить конкурс NIST PQC. В межах цього конкурсу було представлено деякі електронні підписи, розроблені для протистояння квантовому криптоаналізу, серед них і Rainbow. Разом зі звичайним алгоритмом Rainbow було також представлено CZ-Rainbow та стислий алгоритм Rainbow. В роботі досліджуються атаки на всі три варіанти електронного підпису. Від наявності можливості реалізації квантової атаки стосовно електронного підпису Rainbow та складності здійснення такої атаки залежить можливість використання цього електронного підпису в постквантовий період.