Моделювання оксидації чадного газу на поверхні платинового каталізатора у двовимірному випадку: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2017, 26:83-89 - Ryzha, Iryna (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2018)
Досліджено двовимірну математичну модель оксидації чадного газу (СО) на поверхні платинового каталізатора (Pt) для механізму Лангмюра-Гіншелвуда. Враховано структурний фазовий перехід (1×1)-(1×2) на Pt(110) під впливом процесів адсорбції-десорбції, формування нових кристалічних площин на каталітичній поверхні (огранювання) та вплив температури підложки. Показано, що врахування двовимірності приводить до зміни області стійкості реакції окислення СО. Як і для одновимірного випадку, в області стійкості реакція окислення СО на поверхні Pt-каталізатора має коливний характер. Отримано коливання змішаного режиму покриттів СО, кисню (О) та частки неперебудованої поверхні (1×1), які не вдавалось передбачити одновимірними моделями без врахування рівняння для зміни ступеня огранювання.