Опис та генерація ключової пари у алгоритмі ЕП Rainbow: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:111-115 - Diachenko, Andriy; Malieieva, Hanna (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі наводиться опис представлення та генерації ключової пари для одного з перспективних кандидатів на рівні NIST США у конкурсі NIST PQC за напрямком електронних підписів алгоритму Rainbow. Даний алгоритм є кандидатом третього раунду відбору та можливим варіантом для побудування в Україні власних стандартів ЕП на базі математики багатовимірних квадратичних схем (MQ перетворень), яка використовується у даному алгоритмі. У рамках конкурсу розробники наводять декілька наборів параметрів для різних рівнів безпеки та декілька можливих реалізацій алгоритму (класична, CZ, стисла), проте, наведені опис та заміри продуктивності для описаного алгоритму стосуються тільки класичної схеми Rainbow (хоча заявлене підвищення продуктивності є справедливим й по відношенню до інших версій).