Ортонормовані базиси фрактальних ступінчастих мультивейвлетів – нова мультивейвлет-технологія для оброблення сигналів і зображень: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:91-95 - Hnativ, Lev (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
Описано новий клас фрактальних ступінчастих функцій з лінійними і нелінійними змінами значень, і на їх основі розроблено рекурентний метод побудови функцій нового класу фрактальних ступінчастих мультивейвлетів (ФСМВ) різної форми з лінійними і нелінійними змінами значень. Розроблено метод і алгоритм побудови цілого сімейства базисних систем ФСМВ. Приведено алгоритм обчислення коефіцієнтів дискретного мультивейвлет-перетворення на основі мультивейвлет-пакета без виконання операцій згортки і прорідження виборки на відміну від класичного методу. Розроблено метод і алгоритм швидкого мультивейвлет-перетворення низької обчислювальної складності, яка порівняно з відомим класичним алгоритмом Малла за мультиплікативною складністю менша в 70 раз, а за аддитивною складністю - в 20 раз.