Математичне і комп’ютерне моделювання взаємозв’язаних процесів волого- і тепломасоперенесення в ненасиченому шарі ґрунту: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2021, 32:75-79 - Vlasyuk, Anatoliy; Ilkiv, Ihor; Tsvietkova, Tetiana (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2021)
У роботі представлено математичне моделювання сумісних процесів вологоперенесення та масоперенесення у ненасиченому ґрунтовому середовищі з урахуванням осмотичних явищ в неізотермічних умовах. Чисельні розв’язки відповідних крайових задач знайдено методом скінченних різниць із застосуванням неявної та монотонної різницевих схем, які адаптовано для випадку розв’язування нелінійних диференціальних рівнянь. В результаті програмної реалізації побудованого обчислювального алгоритму знайдено розподіл концентрації сольових розчинів при сумісних процесах та встановлено вплив теплоперенесення на розподіли напорів вологи і концентрації солей у ґрунтовому масиві. Отримані результати можуть використовуватися з метою встановлення напорів вологи та поширення сольових розчинів у ґрунтах, що є важливою прикладною задачею.