Варіаційний метод однорідних розв’язків у осесиметричній задачі теорії пружності для скінченного циліндра: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2018, 27:118-129 - Chekurin, Vasyl; Postolaki, Lesya (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
Розвинено варіаційний метод однорідних розв’язків для розв’язування осесиметричної задачі теорії пружності для скінченного циліндра з вільною бічною поверхнею за заданих на одному торці напружень, а на іншому — переміщень. З використанням методу редукції проведено числове дослідження збіжності отриманого розв’язку задачі. Наведено приклад застосування запропонованого методу для визначення розподілів напружень у скінченному циліндрі, один із торців якого жорстко закріплений, а до протилежного торця прикладені нормальні сили.