Міжфазне пластичне відшаровування прямокутного включення за умови його однобічного контакту з середовищем: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2018, 27:80-87 - Kryven’, Vasyl; Valiashek, Volodymyr; Tsymbaliuk, Lubov; Boyko, Andriy (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2019)
Знайдено чисельно-аналітичний розв’язок задачі про квазістатичне пластичне відшаровування жорсткого прямокутного включення, одна пара паралельних граней якого вільна від контакту із основним середовищем, а друга до навантаження перебувала з ним у ідеальному механічному контакті. Матеріал основного середовища — ідеально пружно- пластичний. Напружено деформований стан (НДС) зумовлений зсувними навантаженнями, прикладеними на нескінченності паралельно до вільних від контакту граней включення. Пластичні деформації локалізовані на межі включення-середовище і розвиваються від вершин включення вздовж граней, попередньо адгезійно зв’язаними із середовищем. Умови пластичності досягаються тільки в смугах міжфазного відшаровування. Визначення НДС зведено до нелінійної крайової задачі теорії аналітичних функцій, яка розв’язана за допомогою конформних відображень. Визначено функцію напружень, знайдено залежності довжин міжфазних пластичних смуг від величини навантаження. Показано, що розвиток пластичних деформацій за схемою односмугового пластичного відшаровування можливий лише у випадку, коли довжина вільної від контакту пари граней не менша довжини другої їх пари.